Συντηρεί τα μικρά του κέρδη το Χρηματιστήριο

5


Κινήσεις να προσεγγίσει εκ νέου τις 920 μονάδες κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά την επιφυλακτικότητα σε αυτά τα επίπεδα, κρατά το θετικό του πρόσημο και απορροφά τις επιλεκτικές πιέσεις που ούτε και σήμερα λείπουν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 916,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.228,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,20% στις 589,83 μονάδες.

Ζητούμενο η “επανασύνδεση” ομολόγων – μετοχών

Από την ώρα που άρχισε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας (Μάρτιος 2020), το ΧΑ έχασε τη “σύνδεσή” του με τα ελληνικά ομόλογα. Μέχρι τότε, η καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων βοηθούσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τις μετοχές του ΧΑ. Αλλά η μεγάλη πτώση του ΧΑ την άνοιξη του 2020 έκοψε αυτόν τον λώρο… ο οποίος αναζητείται ακόμη.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP από το περασμένο έτος δεν ήταν ο μόνος, αλλά σίγουρα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας των ελληνικών ομολόγων τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά. Τα 25,7 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ βοήθησαν στο να συντηρηθεί η ζήτηση για ελληνικούς τίτλους και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ιστορικά χαμηλά των επιτοκίων της κάθε έκδοσης,  από την αρχή του χρόνου,  με τελευταία τη χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου το οποίο εκτός από το χαμηλό επιτόκιο συγκέντρωσε και καλής ποιότητας επενδυτές.

Αυτούς τους καλής ποιότητας επενδυτές αναζητά και το ΧΑ, το οποίο βαλτώνει το τελευταίο τρίμηνο κινούμενο σε ένα εύρος 850-920 μονάδων, χωρίς να μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να ανοίξει τον δρόμο ώστε να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Προαπαιτούμενο είναι φυσικά η συνέχιση του PEPP όπως το γνωρίζουμε σήμερα, η οποία όχι μόνο θα συντηρήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα βοηθά μόνο τις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, αλλά στηρίζει και τη ρευστότητα των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας, στην ευαίσθητη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας. 

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα σημειώνει κέρδη 3% με ιδιαίτερα αυξημένο όγκο, καθώς το project του Ελληνικού βρίσκεται στην τελική ευθεία, με την οικονομική συμφωνία να τοποθετείται εντός του Ιουνίου. Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Jumbo, Εθνική, Aegean, ΔΕΗ και Titan, με τις Alpha bank, Μυτιληναίο, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Βιοχάλκο, Φουρλής, ΟΛΠ και Coca Cola.

Source: Capital Αγορές